preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 2. 2010.

Ukupno: 955503
Ovaj mjesec: 5924
Danas: 211
 

 

Priloženi dokumenti:
Plakat.jpg

Vijesti

22. ožujka Svjetski dan voda

Noćni vladari neba- šišmiši

U OŠ Sv. Martin na Muri je 22. ožujka povodom Svjetskog dana vode i Međunarodne godine šišmiša održano predavanje o šišmišima. Predavanje je za učenike predmetne nastave organizirao učitelj biologije i kemije Dražen Crnčec u suradnji s Javnom  ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije i gospođom  Marinom Kipson. Fotografije.


Saznali smo puno zanimljivih informacija o staništu šišmiša, njihovoj građi, načinu života, rasprostranjenosti i važnosti. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava - bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša.
U umjerenom pojasu, pa tako i u Hrvatskoj šišmiši se hrane isključivo kukcima i paucima. Nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području veći je i njegov „indeks zdravlja". Neke vrste obitavaju u spiljama, neke u šumama, neke u nadzemnim objektima poput kuća, zgrada, crkava i dvoraca, a neke ovisno o godišnjem ciklusu koriste čitav niz različitih skloništa. Hrane se u šumama, iznad livada, travnjaka i pašnjaka, iznad vode, oko svjetiljki, što ovisi o sklonosti pojedine vrste.
Šišmiše ugrožavaju gubitak skloništa i gubitak lovnog staništa. Iznimno dugo žive, imaju samo jedno mlado godišnje, a postotak smrtnosti novorođenih iznosi i više od 50%, pa se stoga populacije pojedinih vrsta vrlo teško oporavljaju. Jedna su od najviše proganjanih i najmanje proučenih skupina životinja. U Hrvatskoj se jedna vrsta smatra regionalno izumrlom vrstom (RE), 3 su vrste ugrožene (EN), 3 su riznične (VU), 5 je nedovoljno poznatih vrsta (DD) i 5 je potencijalno ugroženih vrsta (NT), tako da se za 50% vrsta na teritoriju Hrvatske moraju primijeniti različite aktivnosti vezane uz zaštitu i monitoring..
 Predavanje je bilo vrlo korisno, a učenici su imali prilike i vidjeti kućicu za šišmiše. Javna ustanova je poklonila jednu kućicu i učitelju Crnčecu koji će je postaviti u okoliš škole na najprikladnije mjesto za nju.

knjižničarka, Ana ŠpoljarićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Dovečer   datum: 27. 3. 2012.

e-Dnevnik


Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Anketa o kravati
U kojem je stoljeću nastala kravata:

Iz kojeg naroda je potekla kravata:

Tko je iz naroda otišao u svijet s rupcem oko vrata zavezanim u čvor?

Hrvatski sabor je 2008. godine za Dan kravate izabrao:

Korisni linkovi

Radijska grupa
Emisije radijske grupe


CARNet
preskoči na navigaciju