preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 2. 2010.

Ukupno: 955503
Ovaj mjesec: 5924
Danas: 211
 

 

Priloženi dokumenti:
Plakat.jpg

Vijesti

Terenska nastava učenika 5. i 6. razreda OŠ Sveti Martin na Muri u Muzeju Međimurja

 

 Muzej Međimurja - učionica  na jedan dan

Učenici petog  i šestih razreda proveli su svoj radni dan u petak, 2. studenoga na terenskoj nastavi u Muzeju Međimurja u Čakovcu. Voditelj i organizator terenske nastave bila je učiteljica povijesti Petra Novinščak.  Tema terenske nastave bila je bolje upoznavanje zavičajne povijesti i kulturne baštine na temelju građe izložene u zavičajnom muzeju kroz integriranu nastavu predmeta povijesti, prirode, hrvatskog i njemačkog jezika te matematike. Redovni sadržaji iz plana i programa nastavnih predmeta provodili su  se kroz projektnu nastavu istraživanjem  i učenjem na interdisciplinarni način. Učenici su terenskim istraživanjem, skupljanjem podataka i njihovom analizom kreativno učili o značaju i vrijednosti zavičajne baštine. Cilj je bio potaknuti njihovo kritičko razmišljanje i uočavanje uzročno-posljedičnih veza, razvijanje osjećaja za očuvanjem kulturne baštine, razvijanje socijalnih vještina, timskog rada i osjećaja zajedništva. Na taj način se može oblikovati ugodno radno ozračje, omogućiti rad bez prisile i straha te druženje učenika uz stvaranje novih poznanstva. Fotografije.

Petra Novinščak, prof.


 

Nastava se organizirala u prostorijama Muzeja Međimurja u Čakovcu i njegovom dvorištu u 5 radionica (povijest, priroda, matematika, njemački jezik i hrvatski jezik). Radionice su trajale po 30 minuta i održavale se istovremeno. Učenici su bili podijeljeni u 5 grupa, svaka je  brojila do 15 članova i ciklički su sudjelovali u radu radionica. Svaka je grupa imala učenika-voditelja koji se brinuo o hodogramu grupe, njezinom integritetu i disciplini.

Na satovima povijesti učenici su kroz izložbeni materijal Arheološkog odjela ponavljali prapovijesnu i antičko-rimsku prošlost Međimurja, osvrnuli se na razdoblja srednjeg i novog vijeka te uloge Zrinskih u hrvatskoj povijesti. Na satu hrvatskog jezika učili su o tiskarstvu, vrstama medija i njihovoj ulozi u prošlosti, a na satu prirode koristeći se muzejskim apotekarskim izlošcima govorili su o prehrambenim navikama.  Jezično i kreativno izražavanje kroz opis slika vježbali su na njemačkom jeziku, dok su se na matematici upoznavali s njezinom prošlošću, poznatim matematičarima te rješavali  matematičke mozgalice prilagođene nastavnom sadržaju i uzrastu.

Muzej Međimurja i ravnatelj mr. Kalšan pozdravili su ovakav način integrirane nastave i izašli ususret ideji, omogućivši voditeljima nastave i učenicima OŠ Sv. Martin na Muri da na ugodan, zabavan i poučan način provedu posjet muzeju i na malo drugačiji način odrade svoje školske sate taj dan.

 

Petra Novinščak, prof. povijestiPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Špoljarić   datum: 19. 11. 2012.

e-Dnevnik


Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Anketa o kravati
U kojem je stoljeću nastala kravata:

Iz kojeg naroda je potekla kravata:

Tko je iz naroda otišao u svijet s rupcem oko vrata zavezanim u čvor?

Hrvatski sabor je 2008. godine za Dan kravate izabrao:

Korisni linkovi

Radijska grupa
Emisije radijske grupe


CARNet
preskoči na navigaciju