preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 2. 2010.

Ukupno: 964135
Ovaj mjesec: 6902
Danas: 52
 

 

Priloženi dokumenti:
Plakat.jpg

Vijesti

TJEDAN ZDRAVE PREHRANE

U sklopu međunarodnog projekta „Mi jedemo odgovorno“ – „We Eat Responsibly“  organizirali smo od 1.-5. veljače Tjedan zdrave hrane. „Mi jedemo odgovorno“ je međunarodni projekt eko škola devet europskih država članica Zaklade za odgoj  i obrazovanje za okoliš - FEE ( Češka, Slovačka, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Latvija, Malta, Slovenija i Hrvatska). Projekt je sufinanciran od Europske unije, a voditelj projekta je Češka. U Hrvatskoj je voditelj projekta Udruga Lijepa Naša. Projekt traje tri godine i sudjelovat će 100 eko škola iz naše zemlje. U prvoj pilot godini, u koju smo i mi uključeni, sudjeluje 20 eko škola. Cilj projekta je osvijestiti mlade kako bi bolje razumjeli međuovisnost svijeta u kojem živimo, kako odgovorno i zdravo konzumirati hranu koja je dobra za tijelo i okoliš, kako postupati s ostacima hrane, kupovati hranu domaćih proizvođača, osvijestiti se otkuda dolazi hrana koju jedemo te podići svijest roditelja i šire zajednice. U našoj školi voditeljica projekta je glavna eko koordinatorica Monika Turk uz pomoć eko koordinatorice Ane Špoljarić, koje sačinjavaju uži eko odbor te ravnatelja Tomislava Paljaka i kuhara škole Ivana Horvata.


Naša škola je krenula sa projektom u devetom mjesecu 2015. godine. Eko odbor, koji se sastoji od zaposlenika i učenika od 1.- 8. razreda na samom početku dogovorio je akcijski plan projekta „Mi jedemo odgovorno“. Sproveli smo i već niz aktivnosti počevši od predavanja dr. Zvornik Legen „Što je zdrava hrana“ koje je prezentirala učenicima od 1.- 8.razreda
Sljedeći korak je bio anketa o potrošnji hrane koja je provedena na 136 obitelji u našoj općini, nakon čega je uslijedila analiza eko odbora. Utvrdilo se da je glavni nedostatak bacanje previše hrane.
Nakon dogovora učenika i eko koordinatora oko prijedloga jelovnika krenulo se na novu etapu eko plana - tjedan zdrave prehrane.
Svaki član eko odbora imao je svoju ulogu - kuhar, pomoćni kuhar, dobavljač, tajnik, kritičar, manager, fotograf i moderator, uz ostale učenike koji su bili uključeni u pripremu hrane, serviranje i podjelu hrane. Svako jutro kod nas je bilo jako veselo. Učenici su pomagali našem kuharu u pripremi, a on ih je jako stručno vodio na tom putu. Stoga su naučili slagati trgance, domaću gustu juhu, krušnu roladu, rezali jabuke, kruške, klementine, kruh, ribali mrkvu, sjeckali krumpir i blitvu, dijelili mlijeko, sendviče, prirodni sok od jabuka iz našeg voćnjaka, kao preteča domaćinstvu koji je dio nove reforme školstva. Radijska grupa bila je zadužena za provođenje ankete među učenicima i učiteljima o tjednom jelovniku. Kao glavna kuharica iskazala se Elena Vršić te Nina Nemet kao moderatorica i Lovro Posel i Martin Michael Lesar kao fotografi. Kao i svi ostali odradili su jedan zahtjevan posao te im hvala na tome.
Osim Tjedna zdrave prehrane imali smo i prezentaciju realiziranog projekta u suradnji sa HZJH „Poligona tjelesne aktivnosti za školsku djecu osnovnih škola bez sportske dvorane“ gdje je tema „živjeti zdravo“. U prezentaciji su sudjelovali učenici 2.a i b te 3. razreda.
U posjet su nam došli i mediji koji su nas popratili u našem vrijednom radu pa im se ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Ravnatelj škole, voditeljica projekta, učenica 8.razreda Ivana Rešetar i učenik 7.razreda, Lovro Posel gostovali su i u emisiji Varaždinske televizije „Kutionica“ u kojoj nas je ugostila ljubazna gđa. Lea Mrak, te smo kući ponijeli jedno nezaboravno iskustvo. Kao goste smo imali i dožupanicu Sandru Herman, našeg eko kuma Termi Sveti Martin gosp. Branimira Blajića te kao predstavnika općine gđa. Josipu Vinko koji su i isprobali naš jelovnik te im se još jednom zahvaljujemo na odazivu. Da sve protječe u redu uvjerio se i nacionalni koordinator Udruge Lijepa naša gosp. Josip Gregac, koji nam je također došao u posjetu, a kao voditelj projekta dao nam je još neke bitne smjernice.
Svega toga ne bi bilo da svi djelatnici, u zajedništvu kao cjelina, nisu sudjelovali u tome. Tjedan zdrave prehrane je brzo prošao, a učenici su naučili da se ne trebaju odricati svega onoga što je njima dobro, već da mogu dodati ili zamijeniti neke namirnice a da hrana bude zdrava.
Kako nam je bilo i što se sve probalo pogledajte u galeriji

Fotografija - prvi dio i drugi dio.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Monika Turk   datum: 13. 2. 2016.

e-Dnevnik


Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Anketa o kravati
U kojem je stoljeću nastala kravata:

Iz kojeg naroda je potekla kravata:

Tko je iz naroda otišao u svijet s rupcem oko vrata zavezanim u čvor?

Hrvatski sabor je 2008. godine za Dan kravate izabrao:

Korisni linkovi

Radijska grupa
Emisije radijske grupe


CARNet
preskoči na navigaciju